subota, 23. veljače 2008.

MJUZIKL "KRALJ ZVONIMIR"

Povodom 932. obljetnice krunidbe Kralja Zvonimira u Domu kulture u Solinu održan je mjuzikl "Kralj Zvonimir" novoosnovanog kazališta "Knin". Pri kazalištu djeluju amateri koji su se kroz taj projekt prvi puta susreli s daskama koje život znače, a pridružili su im se i dječji folklorni ansambl "Zvončići" te "Show Time" KUD-a Kralj Zvonimir iz Knina.

Radi se o prvom kninskom mjuziklu čiji je inicijator Nada Hržić (potpisuje i scenografiju), a potporu joj je pružilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa kroz projekt edukacije djece i odraslih o hrvatskoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Premijeru je mjuzikl doživio 4. listopada u Kninu, a kako napominje Ante Nadomir Tadić Šutra koji potpisuje tekst, scenarij, režiju te glavnu ulogu,dok je glazbu napisao Davor Jašek. Tehnički dio izvanredno je odradio Tvtko Kaić.Solin je izabran zbog dubokog prijateljstva tih kraljevskih gradova koje postoji još od 11. stoljeća. Naime, kralj Dmitar Zvonimir je upravo 8. listopada 1075. godine okrunjen u solinskoj tzv. Šupljoj crkvi, nakon čega je stolovao u Kninu, pa je kroz ovaj mjuzikl to prijateljstvo na najbolji načina zaokruženo.

Posebna pozornost u predstavi posvećuje se starom hrvatskom jeziku, iako je Šutra napravio kombinaciju starog i standardnog jezika da bi bio prihvatljiviji publici, posebice djeci kojoj je predstava prvotno i namijenjena.

Nakon Solina Kninjani u nedjelju nastupaju u Benkovcu, zatim u Gospiću i s tim će zatvoriti nastupe za ovu godinu. Ipak, možemo očekivati daljne nastupe, jer kako nam je rekao Šutra, već su stigli pozivi za nastupe u Sinju, Vrlici i Zagrebu, a u planu je nastup i u Mađarskoj zbog porijekla kraljice Jelene, žene kralja Zvonimira. Također, među talentiranom ekipom novih glumaca već su se rodile ideje za nove predstave, a obećali su kako će Solin biti nezaobilazna pozornica.




























http://braconline.com.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=1488&Itemid=688

http://www.knin.hr/news/news_item.asp?NewsID=243

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

mjuzikl je genijalan , svaka čast ekipi

Anonimno kaže...

U Kninu vec dugo tako nesto nije bilo izvedeno i napisano. Svaka cast radišnoj i vridnoj ekipi koja je dala dušu cilon mjuziklu, a posebno u pismi Knin je moj grad.Svaka čast izvođacici plakala san dok san slusala pismu.Pozdrav ciloj ekipi

Anonimno kaže...

je u pravu si stvarno je bilo super, i ja san skoro zaplaka. Bilo je suuuuuper!!!! Žena je oplakala za mene i nju. Bog!!!! Kad cete opet??????????

Anonimno kaže...

ja sam gledala u Kninu i da sam znala da je bilo van Knina išla bih za njima.Stvarno kad će opet u Kninu nastup?

Unknown kaže...

Ja sam mjuzikl pogledala proslo ljeto u Supetru. Iznenadila me profesionalnost amaterske skupine. Odlicno napravljeno!